Bölüm Hakkında

Son Güncelleme:
26/03/2024 - 14:41

Mühendislik Bilimleri Bölümü 1969 yılında Mühendislik Fakültesi bünyesinde disiplinler arası eğitim ve araştırmayı teşvik etmek amacıyla kurulmuştur. Bölüm, mühendislik, temel bilimler ve yaşam bilimleri (örn. tıp, diş hekimliği, eczacılık) mezunları için Mühendislik Bilimleri alanında Yüksek Lisans (MS) ve Felsefe Doktora (Doktora) derecelerine götüren lisansüstü programlar sunmaktadır. Bölüm ayrıca mühendislik öğrencilerine dinamik ve hesaplama bilimleri alanında lisans dersleri sunmaktadır.. Bölüm, Merkez Mühendislik Binasi - MM Binası Merkez Mühendislik Binası Kulesi'nde yer almaktadır. Bölümün Dinamik Araştırma Laboratuvarı, dört katlı ana mühendislik binasının zemin katında yer almaktadır.

Mühendislik Bilimleri Bölümü, mühendislik fakültesi bünyesindeki 12 mühendislik bölümünün lisans öğrencilerine temel mühendislik müfredatını sunmaktan sorumludur. Bu temel dersler üç ana grup altında kategorize edilebilir: Mühendislik Matematiği, Mühendislik Dinamiği ve Mühendislik Veri Analizi. Dersler matematik, dinamik ve veri analizinin temellerini mühendislik konularında kullanan konuları kapsar. ES'de, özleri temel bilimler ve dinamik müfredatına benzer, ancak bir öğrencinin mühendislik yönlerini daha etkili bir şekilde düşünmesini sağlayan geliştirmelerle donatılmıştır. Bu, tüm mühendislik alanlarının lisans öğrencileri için faydalıdır.

Mühendislik Bilimleri Bölümü (ES), yerleşik ve ortaya çıkan bilimsel hipotezlerin mühendislik ilkeleri, analizleri, simülasyonları, tasarımı ve uygulamaları için dönüştürücü metodolojilere entegre etmesi nedeniyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ve Mühendislik Fakültesi'nde ayırt edilir. Bölümün işlevi, bilimlerdeki ilerlemeleri yeni metodoloji ve araçlara entegre ederek müfredatı klasik süreklilik dinamiklerinin ötesine genişletmektir. Bu nedenle, ES, çok ölçekli disiplinler arası sistemlerin öğrenilmesi ve araştırılması için uluslararası kabul görmüş bir önemli program olmaya çalışmaktadır.

Böylelikle Mühendislik Bilimleri Bölümü, ülkedeki bu nitelikteki iki bölümden biri olduğu için Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne katma değer katmaktadır. Ayırt edici bölümün dikkate değer bir geçmişi var. Bölüm, güçlü temelleri öğretmeye ve olağanüstü araştırmalar yapmaya olan bağlılıklarıyla tanınan on üç öğretim üyesinden oluşmaktadır.. Bölüm, mühendislik dinamikleri (mekanik, havacılık, metalurji, petrol, inşaat, malzeme, hatta kimya ve madencilik, mühendislik sektörlerinin çoğu üzerine kurulduğu ilkeler) ve mühendislik bilimlerinde (uygulamalı matematikçiler, fizikçiler, biyologlar ve kimyagerler) geçmişe sahip öğretim üyelerini içerir. Bazıları malzeme mühendisliği, bilgi teknolojisi (yönetim sistemleri) ve yaşam bilimleri alanlarında ilgi alanlarına sahiptir. Ulusal ve uluslararası topluluklar acilen tam olarak bu tür mühendislere ihtiyaç duyar. Bölüm acil bir sosyal ve uluslararası gereksinimi ele almaktadır.

Mühendislik bilimi, mühendislik ve bilimin sayısız yönünü kapsayan kapsamlı bir terimdir. ES, mekanik bilimlerin altını çizmektedir ve bu nedenle Yüksek Lisans veya Doktora dereceli bir ES lisansüstü programı, mekanik bilimlerde sağlam bir temele sahip olacaktır. Seçilen eğitim seçeneklerine bağlı olarak, bu mezun araştırma ve geliştirme (Ar-Ge), akademik alanlar ve diğer disiplin dallarından mühendislerin erişebileceği mühendislik mesleklerinde kariyer yapabilmelidir.